На 77-му році пішов із життя професор кафедри фізики НТУ "ХПІ", кандидат технічних наук Сергій Космачов. Про це повідомили у Харківському Політеху.

"Він був справжнім патріотом харківського Політеха, пройшовши шлях від студента інженерно-фізичного факультету ХПІ до доцента, декана фізико-технічного факультету, професора університету. За педагогічні успіхи він став асоціативним Соросівським професором НТУ "ХПІ" - зазначили у виші.

У 1974 році Сергій Михайлович Космачов захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Його наукова робота стосувалася новаторської тематики, пов'язаної із застосуванням ЕОМ для розрахунків електронно-мікроскопічних зображень. Тоді, майже 50 років тому, не було персональних комп'ютерів та й електронні мікроскопи були чимось екзотичним. Робота була на передньому рубежі світової науки.

У різні роки Сергій Космачов працював асистентом, старшим викладачем, доцентом кафедри теоретичної та експериментальної фізики. З 1995 р. до 2016 р. – декан фізико-технічного факультету НТУ «ХПІ», з 1996 р. — асоціативний Соросівський професор, з 1997 р. — професор НТУ «ХПІ». Область наукових інтересів Сергія Космачова: фізика тонких плівок, наноструктури та наноматеріали.

В останні роки, працюючи на кафедрі фізики, професор Сергій Космачов читав лекції, проводив заняття для студентів різних спеціальностей: від спортсменів до заочників, від українців до іноземців. Багато років грав у команді ХПІ з волейболу, а згодом очолив волейбольний клуб викладачів та співробітників ХПІ «Простріл». За багаторічну сумлінну працю було нагороджено Грамотою Міністерства освіти і науки України.