В цьому опалювальному сезоні харків'янам та мешканцям області автоматично перерахують житлові субсидії. Про це повідомила начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва, пише «Суспільне».

За її словами, житлова субсидія призначається раз на рік — з травня поточного року по квітень наступного. Всім, хто отримував субсидію на послуги ЖКГ в неопалювальний період, автоматично зроблять перерахунок і на опалювальний. Виплату субсидії за жовтень сім'ї отримають у листопаді.

Якщо у сім’ї не змінився склад, немає заборгованості по оплаті послуг ЖКГ тощо – звертатися до Пенсійного фонду не потрібно. У разі, якщо ж у людини щось змінюється у складі сім’ї, вона має депозит у банку, продала чи купила машину або житло, то про це треба повідомляти у Пенсійний фонд - особисто чи через електронні сервіси.

Галина Баєва зазначила, що у порівнянні з минулим роком середній розмір субсидії зріс у два рази - до 1678,93 грн., розмір пільги на послуги ЖКГ - у три рази, до 1703,77 грн.

Станом на 1 жовтня на Харківщині субсидії отримують майже 105 тисяч сімей, ще 69 тисяч — пільгу на послуги ЖКГ.

Як оформити субсидію жителям Харкова, області та ВПО:

Сім'ї, які не отримували житлову субсидію, можуть звернутися за її призначенням до Пенсійного фонду протягом двох місяців — у жовтні та листопаді. Тоді нарахування будуть здійснені з початку опалювального сезону.

Оформити субсидію можуть також переселенці та сім'ї, які орендують житло. Для призначення субсидії необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду із заявою та декларацією. Зробити це можна:

  • особисто,
  • поштою (info@pfu.gov.ua),
  • через сайт або мобільний додаток Пенсійного фонду,
  • через портал "Дія".

За словами Галини Баєвої, за 9 місяців 2024 року в Харківській області було винесено сім тисяч відмов у наданні субсидій. Основною причиною стала заборгованість за оплату послуг ЖКГ.