У кукурудзяних чіпсах, що експортувалися з Німеччини, виявили тропанові алкалоїди. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.
Виробник чіпсів - lnatura Produktions - und Handels GmbH, Germany, небезпечні партії: LT216163 | LT216165 | LT216166 | LT216170 | LT216172 | LT216563 | LT216567 | LT216568 | LT216726 | LT217119 | LT217120 | LT217123 | LT217286 | LT217370 | LT217592 | LT217593 | LT217598 | LT218142 | LT218145 | LT218146 | LT218419 | LT218709 | LT218710 | LT218715 LT218718 LT219238 LT219240 LT219243 LT219677 LT219678 LT219681 LT219682 (LT219871).
"У разі виявлення цього продукту у зверненні оператори ринку зобов'язані звернутися до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області", - йдеться у повідомленні.
Отже, що таке алкалоїди? Вони являють собою складні органічні основи, що утворюються в рослинах і мають сильну фізіологічну дію. До алкалоїдів відносяться, наприклад, такі речовини, як морфін, кофеїн, кокаїн, стрихнін, хінін та нікотин. Багато алкалоїдів у малих дозах мають лікувальну дію, а у великих — отруйні. У рослинах зазвичай концентрація невелика і становить соті та десяті частки відсотка. Тільки небагато рослин, наприклад, культивовані форми хінного дерева, містять до 15-20% алкалоїдів. Особливо багаті на алкалоїди рослини таких сімейств, як Макові, Пасльонові, Бобові, Кутрові, Маренові, Лютикові, Логанієві.
Очевидно, у разі німецьких чіпсів алкалоїди були в кукурудзі. Алкалоїди по-різному діють на людину: одні з них пригнічують або збуджують нервову систему, інші паралізують нервові закінчення, розширюють або звужують судини, треті мають знеболювальну дію.