51-річну жительку міста Валки Харківської області судитимуть за виправдання збройної агресії РФ і поширення радянської символіки. Прокуратура завершила розслідування і скерувала до суду обвинувальний акт.

За даними слідства, ще з 2021 року мешканка Валок на своїх сторінках у соцмережах публікувала дописи, що містять зображення символіки комуністичного тоталітарного режиму. На фотографіях, зокрема, були серп і молот, георгіївська стрічка, п'ятикутна зірка, прапор і герб СРСР. Фотографії жінка супроводжувала підписами, вітаючи своїх читачів "зі святом Великого Жовтня".

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну обвинувачена стала активною учасницею проросійських чатів у Telegram. Там жінка ділилася своєю позицією - запевняла інших користувачів, що президент РФ "гуманний", і стверджувала, що "Харків скоро буде Росією". Також обвинувачена схвалювала дії російських військових в Україні. 

Експертиза підтвердила протиправний характер висловлювань обвинуваченої.

Жінку судитимуть у Валківському районному суді Харківської області. За публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму та виправдання збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 436-1, ч. 1 ст. 436-2 КК України) їй загрожує до 3 років позбавлення волі.