Близько 3 тисяч мешканців житлових будинків Лозової в Харківській області взимку будуть із теплом навіть у разі відключення світла. Це буде можливо завдяки тому, що місто отримало від чеських партнерів та компанії TEDOM газопоршневу когенераційну установку потужністю 200 кВт вартістю близько 16 мільйонів гривень, повідомив міський голова Сергій Зеленський.

Установка працюватиме на газу та вироблятиме електроенергію для однієї з міських котелень.

Покупка когенераційних установок та блочно-модульних котелень є частиною підготовки до майбутнього опалювального періоду. Використання комбінованого виробництва тепла та електроенергії, а також модульних котелень дозволить зменшити залежність від централізованих мереж. Про те, що таке когенераційна установка і як вона працює, - читайте тут.

Енергетична інфраструктура Харкова та області сильно постраждала від російських обстрілів навесні 2024 року. За даними мера Харкова Ігоря Терехова, у місті вже немає власної генерації електрики.

Що відомо про підготовку до опалювального сезону Харкова:

►Норвегія виділить понад 11 мільйонів доларів на енергетику в Харківській області.

► Франція обіцяє допомогти Харкову пройти опалювальний сезон.

► Уряд України виділяє 6,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харківщини, які спрямують на встановлення когенераційних установок, блочно-модульних котелень та газових генераторів.

► Терехов підписав кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 25 мільйонів євро для підготовки до опалювального сезону. 

► Декілька когенераційних установок передадуть Німеччина та Чехія.

► Влада міста зараз працює над децентралізацією комунальних послуг.

► Харківська область уже отримала 6 міні-ТЕЦ.

►У Харківську область привезли велику партію генераторів із Німеччини потужністю від 20 до 200 кВт.

►До Харкова передали генератор, який може забезпечити світлом цілий мікрорайон