Опалювальний сезон у Лозовій Харківської області - під загрозою зриву. Про це заявив мер Сергій Зеленський. За його словами, газовики не дозволяють подати тепло навіть до лікарень, у дитяче та пологове відділення.

Керівництву медзакладів дали розпорядження опалювати приміщення кондиціонерами та конвекторами.

Мер повідомив, що проблема - у заборгованості місцевих тепловиків за розподіл газу. Борги виникли через такі причини:

  • тепловики не отримали понад 150 млн грн державної компенсації різниці тарифів (за останній квартал ця сума збільшиться ще на 16 млн грн);
  • на рахунках тепловиків залишають лише 35% надходжень - діє так зване розщеплення платежів: дві третини надходжень автоматично перераховуються газовикам;
  • борги населення (на початку літа вони сягали 180 млн грн).

Частину грошей виділяють із місцевого бюджету: цього року було виділено 10 млн грн на погашення боргу за світло. Минулого року - понад 70 млн на погашення заборгованості за споживання газу. Крім того, є борг із зарплати тепловикам - 10 млн грн, заборгованість накопичилася за 3 місяці. Бюджетних коштів, заявляє Зеленський, на погашення всіх боргів не вистачить.

Також під питанням проведення опалювального сезону в Куп'янській громаді. Але тут це пов'язано з близькістю до зони бойових дій і постійними обстрілами, що руйнують інфраструктуру.

У Харкові, за даними мера, опалення увімкнуть, коли середньодобова температура буде нижчою за 8 градусів тепла протягом трьох діб.