У Харкові жінок запрошують водити тролейбуси. Про це на ярмарку вакансій розповіла начальник відділу експлуатації КП "Тролейбусне депо №3" Любов Житько, пише "Об'єктив".

Для чоловіків у депо є вакансії слюсаря-електрика, слюсаря-ремонтника, шиномонтажника, акумуляторника. Для жінок - маляра, мийниці, прибиральниці. Також потрібні водії тролейбусів та учні водіїв.

Зарплата залежить від премії, відпрацьованих годин і кваліфікації. Найбільшу зарплату пропонують автомалярам - до 20 тис. грн. Водії тролейбусів у середньому заробляють 15 тис. грн.

За оцінкою представниці депо, дефіцит спеціалістів виник через те, що багато людей виїхали з Харкова, а чоловіки "бояться йти працювати, бо бояться військкомату".

Тролейбусне депо може забронювати 50% співробітників.

"У нашому депо не було такого, щоб працівники ТЦК знімали водіїв із рейсу. Водії тролейбусів здебільшого у нас заброньовані. Також їм видається службове посвідчення на випадок, якщо їх зупинять", - додала Житько.

При прийомі на роботу чоловіки мають надати військовий квиток, документ про проходження медкомісії, оновлені військово-облікові дані, свідоцтво про освіту, паспорт та ідентифікаційний код.

Також роботу водієм тролейбуса пропонують жінкам. На думку представниці депо, жінки-водії більш уважні та більш дисципліновані.

Охочі стати водіями можуть пройти безплатне навчання, яке триває півроку, проводиться двічі на тиждень. На час навчання претендентам можуть надати роботу в депо - мийником, прибиральником, підсобним робітником.

Що стосується жінок, то зараз від депо №3 на курсах навчаються чотири жінки. Цього року сіли за кермо три жінки-водії, торік - чотири.

Також працівників потребує КП "Харківський метрополітен". Зарплата - до 18 тис. грн.

Начальник відділу кадрів метрополітену Ольга Паршина заявила, що необхідно доукомплектувати певні підрозділи і створити кадровий резерв, оскільки частину працівників мобілізували.

"Є ті працівники, які самі виявили бажання захищати батьківщину, є ті, кого призвали. Наразі Україну захищає понад 120 осіб з нашого підприємства. Це інженери, електромеханіки, машиністи електропоїзда, слюсарі... Згідно із законодавством, за всіма працівниками, які були мобілізовані на військову службу, зберігається робоче місце. На час їхньої відсутності ми тимчасово наймаємо співробітників. Саме для цього нам і потрібен резерв", - повідомила Паршина.

Метрополітен теж може бронювати до 50% співробітників.

Паршина заявила, що на робочі вакансії можуть претендувати і жінки. На підприємстві є жінки-електромонтери, електромеханіки, одна жінка - машиніст електропоїзда.

Машиністів електропоїздів готують у технічній школі. Усі охочі можуть записуватися на курси незалежно від статі та освіти. Набір триває постійно.

Зараз підприємству потрібні:

  • слюсарі різних напрямків (3, 4, 5, 6 розряди) - зарплата до 18 тис. грн;
  • електрогазозварник, акумуляторник, фрезерувальник, терміст (4, 5 розряди) - зарплата до 15,5 тис. грн;
  • електромеханік - зарплата до 17,5 тис. грн;
  • електромонтер (5, 6 розряди) - зарплата до 16,15 тис. грн;
  • монтер колії (3, 4, 5 розряди) - зарплата до 16,5 тис. грн;
  • тунельний робітник (3, 4, 5 розряди) - зарплата до 17,1 тис. грн;
  • маляр, облицювальник-плиточник (4, 5, 6 розряди) - зарплата до 15 тис. грн.