Харків посилив співпрацю з українськими містами і з міжнародними партнерами. Це співробітництво охоплює різні сфери - від обміну досвідом у відновленні критичної інфраструктури та житла до надання гуманітарної допомоги. Про це у своїй онлайн-доповіді розповів мер Харкова Ігор Терехов на міжнародній конференції з економічного співробітництва.

Захід проходив у Барселоні.

Міський голова наголосив на важливості енергетики як перспективного напрямку для співробітництва. Він зазначив, що з кінця березня місто повністю втратило потужності власної генерації електроенергії. У зв'язку з цим, за його словами, міська влада активно працює над створенням децентралізованої системи тепло-, водо- та енергопостачання, яка доповнить основну мережу.

Терехов підкреслив, що впровадження такої системи сприятиме підвищенню енергонезалежності Харкова. Він також повідомив про значну міжнародну фінансову підтримку, яку отримало місто для підготовки до зимового періоду. Зокрема, було залучено 47 мільйонів євро грантових коштів від Світового банку та кредит у розмірі 25 мільйонів євро від ЄБРР.

Крім того, очільник міста зазначив, що партнери Харкова безоплатно передали місту когенераційне обладнання (обладнання, яке виробляє і теплову, і електричну енергію; детальніше про нього - тут). На його думку, це є яскравим прикладом глобальної підтримки, яку отримує Харків у цей складний час.

Раніше мер повідомляв, що Харків стане енергетичним "островом". Відомо, шо в Харкові вже встановили 34 блочно-модульні котельні замість зруйнованих обстрілами.