Служба безпеки України викрила ще шістьох колаборанток, які добровільно пішли на співпрацю з російськими загарбниками під час тимчасової окупації частини Харківської області. Про це повідомив спікер облуправління СБУ Владислав Абдула.

Мешканки Куп'янського району віком від 31 до 63 років обійняли фейкові посади у незаконному органі держави-агресора – так званій "Временной гражданской администрации Купянского района Харьковской области":

  • двоє "головних спеціалістів відділу експлуатації об'єктів ЖКГ";
  • "головний спеціаліст відділу будівництва";
  • "головний спеціаліст адміністративно-господарського відділу";
  • "спеціаліст відділу юстиції";
  • "бухгалтер відділу освіти".

Усі вони були призначені на посади у червні-липні 2022 року і виконували свої протиправні обов'язки до моменту звільнення Куп'янського району.

На своїх "посадах" зловмисниці допомагали росіянам в управлінні захопленими об’єктами житлово-комунального господарства та інфраструктури, сприяли переведенню освітньої, фінансової та правової сфер за законодавством і стандартами держави-агресора.

Напередодні деокупації колаборантки втекли в РФ і наразі переховуються від правосуддя.

Усім 6 фігуранткам заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує позбавлення права займати певні посади строком від 10 до 15 років.

Наразі тривають заходи для встановлення їх місця перебування та притягнення до кримінальної відповідальності.

Фото: прокуратура