Рада оборони Харківської області прийняла рішення про примусову евакуацію родин з дітьми з селища Борова. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у телемарафоні.

Борова – селище в Ізюмському районі на сході Харківської області. До війни тут мешкало приблизно 5,3 тис. жителів. 14 квітня 2022 року селище окупували російські війська, 3 жовтня того ж року ЗСУ його звільнили. Після того неподалік Борової ведуться бойові дії, селище постійно обстрілюється російськими військами.

Оголошення евакуації пов'язано із загостренням ситуації на Куп’янському напрямку. Лише впродовж останньої доби на цьому напрямку росіяни здійснили 26 атак.

Борова знаходиться на лівому березі річки Оскол. За оцінкою голови сусіднього з Ізюмським Куп’янського району Андрія Канашевича, ситуація на лівому березі – складна. Близькість до лінії фронту створює небезпеку для тисяч людей.

Евакуації з Борової підлягають 119 дітей. Усього у громаді залишається близько 380 дітей. Синєгубов заявив, що в Борівській громаді системно ведеться роз’яснювальна робота з батьками щодо необхідності вивезти дітей у безпечні місця.

Охочі евакуюватися можуть звертатися на безкоштовну цілодобову гарячу лінію за телефоном: 0-800-33-92-91.

7 жовтня обов'язкова евакуація була оголошена з двох населених пунктів Борівської громади - Богуславки та Ізюмського.

Також на Раді оборони прийняли рішення про евакуацію цивільних із чотирьох громад Куп’янського району: 

  • Куп'янської, у тому числі - з самого Куп'янську;
  • Кіндрашівської;
  • Курилівської;
  • Петропавлівську.

У першу чергу це стосується людей із лівого берега річки Оскіл.