"Челсі" заплатив 100 мільйонів євро за футболіста із Харківської області. В англійській футбольній Прем'єр-лізі виступатиме уродженець Краснограда 22-річний Михайло Мудрік.

Англійська ліга входить до трійки найкращих чемпіонатів європейських країн. Мудрик стане четвертим українцем, який виступатиме у першості Англії. За "Арсенал" грає Олександр Зінченко, за "Евертон" – Віталій Міколенко, за "Брентфорд" – Єгор Ярмолюк.

У дитячі роки Мудрик займався футболом у харківському "Металісті". Дорослу клубну кар'єру проводив у складі донецького "Шахтаря".

Сума контракту з новим клубом “Челсі” (100 мільйонів євро) є рекордом для українських футболістів. Договір розрахований на 8,5 років. Попередній рекорд належав одному з найкращих гравців Європи 2000-х Андрію Шевченку (його перехід у той же “Челсі” коштував 43,88 млн євро).

Власники клубу Тодд Болі та Бегдад Егбалі назвали Мудрика "надзвичайно захоплюючим талантом" і "приголомшливим доповненням до команди". Керівники клубу вважають, що він додасть більше глибини атаці.

Заснований у 1905 році лондонський "Челсі" вважається одним із культових футбольних клубів в Англії поряд з "Ліверпулем", "Манчестером Юнайтед", "Арсеналом". Стабільно високі результати в Англії та на міжнародній арені команда почала показувати з кінця 1990-х. Сьогодні клуб посідає 4-е місце у рейтингу УЄФА.

Але в сезоні 2022-2023 років у першості країни у "Челсі" справи йдуть не найкращим чином: команда посідає 10-те місце у турнірній таблиці та має 28 очок після 19-ти матчів. Клуб вибув із боротьби за Кубок ліги та Кубок Англії, але продовжує виступи у Лізі чемпіонів, де у 1/8 фіналу зіграє проти "Борусії" з німецького Дортмунда.

Випадки, коли одні клуби виплачували іншим за перехід гравця 100 мільйонів і більше, мають досить давню історію, але залишаються не настільки поширеним явищем. Першопрохідником став мадридський "Реал", який у 2013 році заплатив за гравця лондонського "Тоттенхема" Гарета Бейла 100 млн. євро. З того часу кожну яскраву зірку європейського футболу почали вимірювати за так званою "шкалою Бейла" - вона коштує сто мільйонів чи ні.

З 2013-го 100 мільйонів євро і більше заплатили лише за 11 гравців. Мудрик став 12-м. А рекордсменом є бразилець Неймар, за перехід якого французький ПСЖ віддав іспанській "Барселоні" 222 мільйони євро.