Учителі та директори харківських шкіл написали відкритого листа голові ХОВА Олегу Синєгубову після його слів про те, що "в жодній школі міста немає укриття, яке відповідало б нормам". Лист опубліковано на сайті Департаменту освіти міськради.

У тексті листа йдеться про те, що освітяни Харкова обурені такими заявами обласної влади, і зазначається, що в школах Харкова готують безпечні укриття для дітей.

Результати цієї роботи, за словами освітян, високо оцінили представники ЮНІСЕФ та інших іноземних організацій.

Також у листі зазначено, що Міністерство освіти і науки України відзначило: дистанційне навчання призводить до безперечного зниження якості освіти.

"Ми робимо все для того, щоб освітній Харків жив. Чому маємо заплющити очі на численні прохання батьків, які хочуть, щоб їхні діти отримували якісні знання та спілкувалися з однокласниками в школах, а не через монітор?", - ідеться в повідомленні вчителів і директорів.

Харківські освітяни закликали обласну владу відвідати укриття в школах Харкова і прокоментувати побачене.

У Харкові та області з 1 вересня дозволили відкрити школи, дитячі садки та виші за умови, що в них є укриття, які відповідають нормам. Тобто не просто пофарбований підвал, у них має бути можливість проведення занять, запаси води та їжі, система оповіщення, вихід для евакуації тощо.

Крім того, все залежатиме від рішення батьків учнів. Їм запропонують обрати формат навчання дітей.

За словами мера Ігоря Терехова, у Харкові до 1 вересня планується підготувати 85 укриттів, які відповідатимуть нормам безпеки.