Росіянин, який мешкав у Харкові, збирав дані про ЗСУ. У прокуратурі повідомили, що розслідування завершено й справу передано до суду.

Обвинувачений - громадянин РФ, який уже багато років мешкає в Харкові та працює у відділені одного з найвідоміших українських банків. 

Чоловіка завербували російські спецслужби. Він налагодив контакт з особою, яка, на його думку, мала доступ до держтаємниці, щоб зібрати таємні відомості. Така інформація була потрібна росіянам, щоб завдавати удари по місцях зберігання документації. Документація необхідна для відновлення критичної інфраструктури, яка до того постраждала від обстрілів. Таким чином росіяни намагалися перешкодити відбудові у Харкові.

Також чоловік збирав інформацію про місця дислокації особового складу та військової техніки ЗСУ у Харкові. Він пересувався по місту, фіксував місця розташування військових. Зібрані відомості він передавав через Telegram своєму куратору. Отримані від шпигуна дані використовувались для планування масованих ударів по місту.

У липні 2024 року шпигуна було викрито і затримано. Під час обшуку за місцем його мешкання вилучено мобільні телефони, флешки, комп’ютерну техніку, відеореєстратор, а також паспорт громадянина РФ та саморобний вибуховий пристрій.

Фігуранту взято під вартою без права внесення застави. Обвинуваченого судитимуть у Комінтернівському районному суді Харкова. Йому загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Розслідуючи його шпигунську роботу, українська спецслужба вийшла ще на одного агента. Ним виявився 51-річний керівник відділу місцевої філії відомого банку.