Служба безпеки України затримала у Харкові агента російської воєнної розвідки, який готував нову серію ракетно-бомбових ударів по місту. Про це повідомив речник обласного управління Служби безпеки Владислав Абдула.

Головною метою агента було знищення секретної технічної документації, необхідної для відновлення промислових підприємств області.

За даними слідства, завербований чоловік - доречі, громадянин РФ - працював у місцевому відділенні банку та намагався отримати інформацію про розташування таємних сховищ документів через свою знайому - працівницю державної установи. Крім того, шпигун збирав дані про розміщення українських військових об'єктів, фіксуючи їх на прихований відеореєстратор.

Контррозвідка СБУ викрила зловмисника на початковому етапі його діяльності. Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено російський паспорт, відеореєстратор із записами військових об'єктів та мобільні телефони з доказами спілкування з представником ГРУ РФ.

Шпигуну повідомлено про підозру за статтями:

  • ч. 1 ст. 114 (шпигунство);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ, вчинене з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України).

Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі підозрюваний перебуває під вартою.