Російські війська різко скоротили застосування авіації для обстрілів Харківської області: останнім часом фіксується набагато менше ударів КАБами. Причини цього - поява в небі України літаків F-16 і посилення ППО. Про це повідомив представник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Петро Гасай, пише "Суспільне".

11 серпня, за даними експерта, російські війська не скинули на регіон жодного КАБа. Раніше були періоди, коли росіяни скидали КАБи десятками. 

"Ми можемо говорити про те, що ворог побоюється роботи нашої ППО, по-перше. Також можемо це пов'язувати з появою в українському небі літаків F-16 і з успішною роботою наших сил і засобів по аеродромах на території Росії", - заявив військовий.

На початку серпня Україна отримала 10 літаків американського виробництва F-16.

Зараз, за даними Гасая, на Харківському напрямку російські війська займаються ротаціями, заводять нові штурмові групи, забезпечують їх логістикою і зв'язком.

Куди виводять підрозділи з Харківської області, Гасай не повідомляє.

З 6 серпня ЗСУ проводять наступ у Курській області РФ. Цей театр військових дій розташований недалеко від Харківського. За даними Гасая, російські військові не хочуть, щоб їх переводили з української території в РФ, оскільки це означає зниження зарплат у солдатів.

"Єдине - також можемо припустити, що особовий склад противника не дуже хоче заходити на свою територію і вести там якісь бойові дії, тому що за це зовсім інша зарплата. Якщо на території України вони за "СВО" отримують одне грошове забезпечення, то на своїй території воно в них зовсім інше - в рази менше", - повідомив Гасай.