Харків'ян попереджають про заражені устриці. У устрицях, що постачаються з Франції, виявлено норовірус, повідомила Держпродспоживслужба.

Виробник: ostrеicoles de tatihou, Франція.

Пакувальник: Friulpesca SRL, Italy.

Отримувач: ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері Україна", пр. Петра Григоренка, 43, м. Київ (партії №368231, 368198, 368230, 3680 08, 6596-10, 6596-09).

Виявивши ці устриці, оператори ринку зобов'язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області (електронна адреса: gudpss@kh-consumer.gov.ua) або до регіональних відділень служби.

Норовірус – це вірус, який викликає гостре кишкове захворювання. Він передається через контакт із зараженими поверхнями, їжею або водою, а також через контакт із зараженими людьми. Норовірус може викликати блювання, діарею, нудоту, біль у животі, головний біль та загальну слабкість.

Небезпека норовірусу полягає в тому, що він може швидко поширюватися в групах людей, особливо в закритих просторах, таких як школи, лікарні, круїзні лайнери. Норовірус також може бути особливо небезпечним для людей з ослабленою імунною системою, для людей похилого віку та для дітей.

Захворювання розрізняють за ступенем тяжкості:

  • легка - підвищення температури до 37 ° С, блювання до 5 разів на добу, нечаста діарея, слабко виражений біль та симптоми інтоксикації;
  • середньоважка - температура підвищується до 39 ° С, виникає слабкість, нездужання, багаторазове блювання і діарея, переймоподібний біль у животі.
  • тяжка – можуть розвинутися симптоми інтоксикації або ураження шлунково-кишкового тракту; у першому випадку підвищується температура до 40 ° С, мучить озноб, погіршується стан, у другому - розвивається синдром дегідратації, є багаторазова діарея, блювання, здуття живота, постійний больовий синдром.

Як правило, діагностується легка форма. Людина почувається нормально, турбує лише нудота.