На Харківщині росіяни замінували фактично всі об'єкти інфраструктури. Про це повідомив прес-офіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

"У Харківській області постійно працює зведений загін ДСНС, понад 200 людей. Його основна частина - піротехнічні підрозділи. Думали, що там буде певна кількість мінувань, але це перевищило всі наші розрахунки. Ворог замінував усі об'єкти інфраструктури - ЛЕПи, газопроводи й водогони. відновити подачу світла, газу та води, потрібно ці об'єкти розмінувати", - розповів Хорунжий.

Наприклад, нещодавно газовики обстежили газопровід у селі Червона Гусарівка Балаклійської громади. Але спочатку там працювали сапери і під час обстеження перших 100 метрів газопроводу було знешкоджено 104 міни.

За його словами Олександра Хорунжія, у Харківській області працюють найкращі піротехніки з усієї України.

"Щодня фактично розмінується і знешкоджується у нас від 1000 до 1500 боєприпасів. Це тільки на території Чугуївського, Ізюмського районів та Балаклії. Робота колосальна. Але вона не може проводитися так швидко, як нам би хотілося, тому що ворог застосовує сучасні типи мін. Доводиться піротехнікам розгадувати російські "ребуси" щодо мінної діяльності та поступово рухатися вперед", - зазначив рятувальник.

На допомогу саперам із Вінницького гарнізону ДСНС доправили спеціального робота, який бере участь у розмінуванні Харківської області.

Роботизований комплекс Superdroid Robots "Мастіф" призначений для проведення розвідки та дистанційного розмінування. Рятувальники дали йому жартівливе ім'я Бобер. Спочатку сапери за допомогою дронів знаходять розтяжки, протитанкові та протипіхотні міни. Згодом вибухонебезпечні предмети за допомогою робота знищуються.