СБУ затримала в Харкові диверсанта, який знищував електротехнічне обладнання Укрзалізниці. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

39-річний чоловік пошкоджував релейні шафи систем сигналізації, централізації та блокування, що забезпечують роботу автоматики та слугують для безпеки залізничного руху.

Він ломом зламував металеві двері релейних шаф, обливав обладнання горючою рідиною та підпалював. Чоловік вибирав обладнання на тих ділянках залізниці, які, на його думку, використовувалися для перекидання військової техніки та боєприпасів у бік фронту. Результати підпалів чоловік фотографував і відправляв росіянам через месенджери.

У результаті спецоперації контррозвідники СБУ затримали диверсанта "на гарячому" під час підпалу чергової релейної шафи залізниці в Харкові.

За даними слідства, зловмисником виявився безробітний чоловік, який раніше неодноразово притягався до кримінальної відповідальності та відбував покарання за замах на умисне вбивство і грабіж. До прибуття до Харкова на початку червня цього року він жив в Одесі, а ще раніше у Львові.

За наявною інформацією, російські спецслужби залучили його до співпраці через сайт із пошуку роботи. За диверсії йому обіцяли виплачувати гроші.

Наразі чоловіку повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.