У Харкові виявили проблеми з водою з джерел. За даними Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за 3 місяці 2025 року за санітарно-хімічними показниками досліджено 13 проб води з 12-ти каптажів природних джерел:

  • Саржин яр;
  • Манжосів яр;
  • селище Олешки;
  • парк «Юність»;
  • «Петренки-1»;
  • «Петренки-2»;
  • «Петренки-3»;
  • «Олексіївська балка»;
  • вул. Мінераловодська, 1;
  • вул. Владислава Зубенка;
  • 25, вул. Бучми (2 каптажі).

Відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки реєструвались у воді 5 джерел: «Петренки-1»;

  • «Петренки-2»;
  • «Петренки-3»;
  • парк «Юність»;
  • вул. Бучми (ліва сторона).

За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з каптажів джерел у парку «Юність» (за вмістом нітратів та показником загальної жорсткості).

Ситуація по області

Всього у Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 293 проби води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі, каптажі джерел). 49,5% не відповідали вимогам.

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативів за показниками:

  • загальної жорсткості;
  • каламутності;
  • кольоровості;
  • окиснюваності;
  • вмісту нітратів, сульфатів, фтору, сухого залишку.

За мікробіологічними показниками досліджено 169 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 18,9% проб не відповідали нормативам.

Для Харківської області є характерним високий вміст нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 46,7% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію, іноді до 40 разів. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях таких районів:

  • Харківський;
  • Чугуївський;
  • Богодухівський;
  • Лозівський.

Важливо, що нітрати не змінюють смак, колір чи інші властивості води, які може відчути людина. Кип'ятіння або використання звичайних побутових фільтрів не знижує їх концентрацію.

Правила безпеки

Фахівці нагадують, що воду з колодязів і джерел, навіть якщо вона здається смачною та свіжою, не можна вважати безпечною - вона може бути небезпечнішою за водопровідну. Підземні води, з яких живляться такі джерела, не захищені від потрапляння шкідливих речовин - як хімічних, так і біологічних. Аби уникнути зараження кишковими інфекціями, таку воду необхідно обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Натомість, у більшості випадків, кип’ятіння не змінює хімічний склад води. За наявності токсичних речовин така вода залишається небезпечною для здоров’я людини.

Воду з колодязів та природних джерел категорично не слід використовувати для:

  • пиття;
  • приготування їжі;
  • годування немовлят і дітей до трьох років. 

Навіть якщо рівень нітратів у такій воді не перевищує допустимі норми, вона все одно становить загрозу для малюків. Особливості дитячого організму, за наявності в організмі нітратів, не дозволяють ефективно транспортувати кисень, що може призвести до прихованого кисневого голоду. Через це, навіть без очевидних симптомів, здоров’я дитини може бути під загрозою. Вода для маленьких дітей має бути такою ж безпечною і якісною, як і їжа. Тож батьки повинні уважно ставитися до її вибору. Найбезпечнішим рішенням є використання спеціальної бутильованої води.