Міський голова Ігор Терехов 11 червня провів переговори з представниками Міністерства економіки Японії та Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) в Україні щодо надання термінової допомоги Харкову.

Японія планує передати місту енергетичне обладнання, яке вже закуповується за кошти японських партнерів. Також розглядалися плани майбутньої співпраці у сфері енергетики і теплопостачання. 

На сьогодні JICA вже передало комунальному підприємству "Харківські теплові мережі" котли, насоси для ТЕЦ, трубопроводи, запірну арматуру. Ще два комунальних підприємства Харкова отримали спецтехніку - автокран, бульдозер, екскаватори.

Починаючи з березня, РФ завдала кілька масованих ударів по енергетичній інфраструктурі Харкова та області. За даними мера, у Харкова зараз немає власної генерації електрики. Місто отримує енергію з інших областей.

Для того, щоб підготувати Харків до опалюванного сезону, планується провести децентралізацію системи.  Вчора, 11 червня, мер Харкова підписав кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 25 мільйонів євро. Ці кошти Харків спрямує на підготовку до опалювального сезону - раніше місто забронювало обладнання, необхідне для проходження наступного опалювального сезону.

Планується встановлення когенераційних установок. Саме це обладнання виробляє тепло та електрику, тобто виконує функцію невеликої котельні та електростанції. Вже відомо, що декілька таких установок передадуть Німеччина та Чехія.

Японія надає підтримку і районам Харківської області. Уряд Японії та ЮНІСЕФ допоможуть створити в Краснокутську Харківської області молодіжний центр.