У Харківській області протягом вересня зареєстровано три випадки отруєння дикорослими грибами. Про це повідомили у лабцентрі.

Загалом в Україні, за даними Центру громадського здоров'я, у вересні було зареєстровано 24 отруєння дикорослими грибами. Постраждали 13 дорослих та 11 дітей, дві дитини померли. На території України ростуть 2 тисячі видів грибів, при цьому їстівними вважаються максимум 500. Наприклад, половини блідої поганки достатньо, щоби викликати отруєння, більш ніж у 50% випадків отруєння призводить до смерті.

За словами медиків лабцентру, отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням для людини тому, що гриби містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи та системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку, нирки.

Харків'ян закликають відмовитися від дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються у торгових мережах. Якщо ви все ж таки зважилися на "тихе полювання", тримайте в думці прості правила:

  • не пробуйте сирі гриби,
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання,
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин,
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не довше доби,
  • навіть якщо ви впевнені в якості та безпеці грибів, їх не рекомендується вживати жінкам у період вагітності та грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям похилого віку.

Якщо виникла підозра на отруєння або з'явилися ознаки отруєння грибами (нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, судоми, галюцинації), негайно звертайтеся за медичною допомогою, терміново викликайте швидку. До приїзду невідкладної допомоги промийте шлунок водою, дотримуйтесь постільного режиму та пийте багато рідини – води, підсоленої води чи прохолодного чаю. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів. Навіть якщо стан покращився, обов'язково зверніться до найближчого лікувального закладу та не відмовляйтеся від госпіталізації.