Росіяни б'ють по прикордонному селищу Козача Лопань в Харківській області РСЗВ із північнокорейськими ракетами. Про це повідомив начальник відділу інформаційної роботи Дергачівської міськради Олександр Кулік, пише “Ґвара Медіа”.

За даними посадовця, росіяни ведуть комбіновані обстріли цивільних об’єктів з застосуванням РСЗВ та FPV-дронів, частіше використовують РСЗВ з північнокорейськими ракетами. Саме такими ракетами росіяни влучили по будівлі адміністрації в селищі 21 серпня. Внаслідок цього удару троє жінок опинилися під завалами. Дві загинули, одну вдалося врятувати.

Наразі в селищі проживає 820 людей. Декілька місяців тому було 600 осіб. За словами Куліка, люди вже не так активно повертаються у Козачу Лопань, але ті, що залишаються у селищі, виїжджати не хочуть. Більшість з тих, хто залишився, літні люди.

“Хтось боїться залишати домівку, когось тут тримає господарство, і він не готовий його залишити, у деяких родичі виїхали та залишили їх”, – розповідає Кулік.

За даними посадовця, дітей у прикордонних населених пунктах Дергачівської громади не залишилось. Родини з дітьми примусово евакуювали у квітні-травні цього року.

Голова Дергачівської міської адміністрації Вячеслав Задоренко у ефірі “Суспільного” розказав про наслідки вчорашнього російського удару по Козачій Лопані. 10 вересня близько 17:25 росіяни вдарили по селищу КАБами. Почалися пожежі, постраждали приватні будинки, зерносховище та об'єкти цивільної інфраструктури, суттєво пошкоджено лінію електропередачі. У селищі зникли світло та зв'язок. Підрозділи ДСНС оперативно ліквідували пожежі, але відновлення електропостачання та зв’язку триває. Ситуація ускладнена тим, що зруйнована тягова електропідстанція знаходиться близько до державного кордону.

За оцінкою Задоренко, загальна ситуація у громаді залишається напруженою. Протягом останнього місяця росіяни завдавали удари по Дергачах та іншим населеним пунктам реактивними системами “Смерч” та “Ураган”, КАБами, артилерією, FPV-дронами. 

За цей час:

  • у Козачій Лопані загинули 4 цивільні особи, поранення отримали 13 осіб;
  • у Слатиному поранено 6 людей;
  • у Дергачах внаслідок одного касетного обстрілу з “Торнадо-С” 8 вересня загинула 76-річна жінка і ще 12 людей зазнали поранень.

Місцева влада пропонує людям виїжджати з небезпечних районів, але, каже Задоренко, бажаючих небагато. 

Протягом серпня з прикордоння Дергачівської громади було евакуйовано всього 8 людей, і ще 3 - у вересні. На цій території досі залишається близько 1000 людей, 820 з яких – у Козачій Лопані.