Харків буде відновлюватися, не чекаючи закриття неба і розроблення генерального плану міста. Про це заявив мер Ігор Терехов на конференції "Відновлення Харкова: основні цілі та плани", яка відбулася 10 червня в Берліні.

Мер повідомив, що Харків уже має десятки інвестиційних проєктів, які спрямовані на поліпшення рівня життя та повернення людей і стосуються практично всіх сфер життєдіяльності. Зокрема, це будівництво нових житлових мікрорайонів, наукового кварталу, відновлення об'єктів культурної спадщини, оновлення транспортної інфраструктури, різні екологічні проєкти.

Мер також розповів, що в новій концепції генплану питання безпеки та захисту об'єктів життєзабезпечення посідають головне місце.

"Звичайно, ми не чекаємо, поки розробка генплану буде завершена повністю, а небо над містом закриють. Уже зараз ми і своїми силами, і разом з українським урядом та нашими партнерами реалізуємо цілу низку проєктів із відновлення. Ми запрошуємо інвесторів і партнерів з усього світу і гарантуємо найкращі умови та режим максимального сприяння. Наші численні партнери вже добре знають, що Харків - відкритий, прозорий і доброчесний", - заявив Терехов.

Новий генеральний план розвитку Харкова створюють за участю британського архітектора Нормана Фостера і за кошти його родини. 

За даними мера, у новому генплані передбачено такі проєкти:

За даними мера, у Харкові обстрілами пошкоджено приблизно 9,6 тис. будівель, 160 тис. осіб залишилися без житла. Збитки, завдані місту, міська влада оцінює в 10 млрд євро.