У Харкові буде впроваджено нову модель оренди житла. Про це 10 червня заявив мер Ігор Терехов на заході "Відновлення Харкова: основні цілі та плани", який відбувся в Берліні.

За словами мера, Харків бере участь у міжнародному проєкті з впровадження доступних моделей оренди житла. Планується розробити муніципальну програму розвитку орендного та доступного житла в Харкові для різних цільових груп. У результаті буде сформовано муніципальний житловий фонд для оренди або іпотеки. Під час створення цієї програми буде використано досвід Німеччини, зокрема, харківського міста-побратима Нюрнберга. Цей проєкт реалізується Європейською економічною комісією ООН і фінансується урядом Німеччини.

У Харкові під час повномасштабної війни обстрілами було пошкоджено понад 9,6 тис. будівель, переважно - житлових. Раніше мер заявляв, що в місті без житла залишилися 160 тис. осіб. Сума загальних завданих збитків оцінюється майже в 10 млрд євро.

Цього року планується капітально відремонтувати та реконструювати близько 160 будинків. Ще приблизно 400 проєктів із капремонту та реконструкції перебувають у роботі. 

"Я вважаю, що сьогодні не треба чекати закінчення війни. Відновлення вже зараз, сьогодні, - це дуже важливо для людей, для їхнього емоційного стану", - заявив Терехов.

У травні середня ціна оренди однокімнатної квартири в Харкові становила 6 143 грн. Це у 2,5 раза дешевше, ніж у сусідніх Полтаві та Дніпрі.