Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що у Харкові прийнято рішення про децентралізацію генерації та теплогенерації. Напередодні опалювального сезону до міста завозять і встановлюють мобільні котельні потужністю 1 МВт кожна. Відповідальність за їх встановлення та налаштування покладено на місцеву владу.

Ситуація в Харкові критична: усі теплоелектроцентралі, які раніше забезпечували місто теплом, були повністю знищені внаслідок російських атак. Більше того, окупанти зруйнували об'єкти не лише теплової, але й електричної генерації по всій Харківській області. Зараз Харків отримує електроенергію з інших областей.

Мер Харкова Ігор Терехов говорив, Харків стане енергетичним "островом". До кінця 2024 року в місті буде встановлено 141 одиницю спеціального обладнання. Це когенераційні та газотурбінні установки, трансформатори та блочно-модульні котельні (детальніше про це обладнання - тут). Особлива увага приділяється розрахункам необхідної потужності з урахуванням кількості мешканців у кожному будинку.

Відомо, шо в Харкові вже встановили 34 блочно-модульні котельні замість зруйнованих обстрілами.

Терехов запевняв, що більшість установок буде готова до початку опалювального сезону, а за умови своєчасного постачання всі роботи планується завершити до кінця року.

Для реалізації цього проєкту місто виділило близько 2 мільярдів гривень, таку ж суму надав уряд. Додатково ведуться переговори зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими установами щодо додаткового фінансування та закупівлі обладнання.

Наскільки децентралізація енергетичної та опалювальної систем може замінити централізоване опалення - у нашому матеріалі