У Лозівській громаді оголошено підвищену ракетну загрозу та загрозу дронів. Про це повідомили у міськраді.

Лозовчан просять відразу повідомляти, якщо були помічені ракети або дрони-камікадзе, на номер 102 або в СБУ за номером 050-34-58-758. Вчора вночі в деяких пабликах писали про звуки "Шахидів" у Лозівській громаді, але сьогодні вранці офіційної інформації у зведенні від ХОВА з цього приводу не було, йшлося лише про обстріл Куп'янського району та прикордоння.

Перша атака дронами-камікадзе Харкова сталася 6 жовтня. Постраждала нафтобаза у Основ'янському районі. Цей тип дронів був придбаний РФ у Ірану і перейменований на "Герань-2". У командуванні Повітряних сил тоді повідомили, що це не найпотужніша зброя, якою обстрілювали Харків. Але збити "Шахіди" складно, вони досить невеликого розміру, тому зенітникам складно помітити такий об'єкт. Окупанти запускають дрони групами. Зенітно-ракетні комплекси можуть збити частину їх, інше доводиться ліквідувати іншими засобами. Сучасні системи ППО, які Україна вже отримала, можуть збити "камікадзе". Йдеться про німецьку IRIS-T та американські NASAMS.

У Центрі стратегічних комунікацій розповіли, як розпізнати дрон-камікадзе та вберегтися від нього:

  • вони гучні – коли наближаються, у повітрі добре чути звук, схожий на роботу двигуна мопеда або бензопили,
  • почули такий звук десь поруч – оцініть становище навколо та тримайтеся подалі від адміністративних будівель, стратегічних та військових об'єктів, знайдіть укриття і перечекайте атаку,
  • якщо укриття далеко, дотримуйтесь правил двох стін або знайдіть будь-яке заглиблення в землі, в якому лягайте ногами в напрямку звуку і прикрийте голову руками.