Пам'ятник Пушкіну у Харкові закрили мішками із піском. Фото з'явилися у соцмережах, згодом у мерії прокоментували їх.

За даними міськради, захист з мішків покликаний захистити пам'ятник, що розташований на площі Поезії, від актів вандалізму. 6 листопада постамент, у якому встановлено бюст російського поета ХІХ століття Олександра Пушкіна, розмалювали фарбою.

Директор Департаменту з питань інформації та зв'язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко дав роз'яснення про долю місцевого пам'ятника Пушкіну. Погруддя на площі Поезії має статус пам'ятника національного значення, питання його перенесення має вирішувати Кабінет Міністрів України.

Також у міськраді послалися на рекомендації Інституту національної пам'яті, до якого йдеться:

"За умови, коли цілісне переміщення технічно неможливе, слід закрити ці об'єкти тимчасовими конструкціями до подальшого вирішення питання, щоб уникнути актів вандалізму".

В інших містах України пам'ятники Пушкіну 2022 року масово демонтуються. Пам'ятники поетові прибрали у Мукачеві, Ужгороді, Тернополі, Конотопі, Чернігові, Делятині, Білій Церкві, Миколаєві, Запоріжжі, у селі Заболотівці Львівської області, у селі Пушкіне Закарпатської області.

Відкритий ще 1904 року пам'ятник Пушкіну неодноразово зазнавав нападів. Вже за п'ять місяців після встановлення в ніч на 31 жовтня 1904 року пам'ятник намагалися підірвати. Внаслідок вибуху бюст не постраждав, відкололася лише частина постаменту. Але в будинках, що примикали до площі, вибуховою хвилею повибивало шибки. Цю акцію приписують організації "Оборона України" та одному з теоретиків українського націоналізму Миколі Міхновському.

У XXI столітті переважно використовують фарбу. 2014 року напередодні дня народження Пушкіна 6 червня постамент пам'ятника розмалювали зеленою фарбою. У ніч на 26 вересня цього року пам'ятник облили червоною фарбою.

У Харківській обласній раді, своєю чергою, розглядалося питання про перейменування Харківського драматичного театру імені Пушкіна. Але поки що офіційного рішення не прийнято. Робоча група Міністерства освіти і науки України 16 червня 2022 року ухвалила рішення про вилучення зі шкільних підручників понад 40 творів радянських та російських авторів, включаючи Олександра Пушкіна.