На Харківщині роблять буржуйки для фронту. Займаються цим два брати, Геннадій Неманихін та Юрій Пономаренко, які створили цілий цех, пише "Суспільне Харків".

Стартувало виробництво ще наприкінці серпня, відтоді було виготовлено 76 печей.

Свою організацію волонтери назвали "Подаруй тепло солдатові", територію для роботи надав місцевий підприємець. Пічки робляться за рахунок пожертвувань.

"Спочатку ми закуповуємо труби. Ріжемо їх, вирізаємо потрібні отвори. Вставляємо варильну поверхню. Робимо дверцята та вихід, закуповуємо труби на вихід", - розповів Юрій Пономаренко.

За словами волонтерів, зараз буржуйки - одні з найактуальніших запитів із фронту. Ними можна не лише обігріти бліндаж, а й приготувати чи підігріти їжу.

Брати мають замовлення на 76 буржуйок. Якщо не буде перебоїв зі світлом, виготовити ці пічки волонтери планують на початок зими.

Вважається, що буржуйку винайшли під час революції 1917 року. Тоді з приходом холодів у людей постало питання про те, як зігрітися. Цієї осені через російські обстріли енергоінфраструктури та перерви зі світлом мешканцям України довелося згадати про кустарні пічки. За посиланням - матеріал про те, як правильно вибрати, встановити й топити буржуйку.