Харківський адвокат пропонував чоловікам перейти кордон пішки через ліс. За це він брав 7500 доларів, повідомили в прокуратурі.

За даними слідства, до адвоката звернувся чоловік за консультацією щодо оновлення особистих даних у ТЦК. У відповідь адвокат запропонував  нелегальниий перетин кордону. Клієнту потрібно було поїхати до Вінниці та орендувати там житло на декілька днів. До міста він мав дістатись одягненим у світлий діловий одяг та мати при собі фальшиві документи, нібито на придбання протезів для військовослужбовців ЗСУ. На думку адвоката, це мало відвести зайві підозри.

Із Вінниці потрібно було доїхати потягом до одного з населених пунктів Вінницької області, а далі йти до кордону з Молдовою пішки лісом. Адвокат повідомляв, що на Вінниччині клієнту допомагатимуть “онлайн-координатори”, які дадуть карту з прокладеним через ліс маршрутом до кордону. На кордоні на чоловіка мали чекати “свої люди”. Через територію Придністров’я клієнт мав потрапити до Молдови.

Адвокат розказував, що успішно переправив понад 20 груп, а в одній групі було щонайменше 4 людини. 

Адвокату оголошено підозру ч. 3 ст. 332 КК України. Встановлюється повне коло учасників, причетних до цього злочину, та кількість чоловіків, які втекли за кордон.

Місяць тому адвокат вже отримував підозру у такому самому злочині. Йому загрожує від 7 до 9 років позбавлення волі.

З 24 лютого 2022 року в Україні оголосили військовий стан. Всі чоловіки у віці від 18 до 60 років можуть бути мобілізованими до ЗСУ. Їм заборонено виїжджати за кордон