Об'єкти соціальної сфери, включаючи медичні заклади та працюючі освітні установи, готові до опалювального сезону на 100%. Про це в ефірі національного марафону розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

Щодо житлового сектору, підготовка завершена на 98% по всій області, включаючи Харків.

Однак Синєгубов зазначив, що в області є населені пункти, які зазнали значних руйнувань внаслідок бойових дій. Особливо складна ситуація в селах та селищах, розташованих у "сірій зоні", які з 2022 року залишаються без електропостачання. Незважаючи на це, в деяких з цих населених пунктів продовжують жити люди, хоча їх кількість може становити лише 5-7.

Так, наприклад, у селі Заводи неподалік Ізюма, яке зруйновано на 90%, немає газу і водопостачання, але люди живуть і готуються до зими.

Раніше Синєгубов повідомляв, що енергетична інфраструктура регіону значно постраждала від російської агресії. За час повномасштабного вторгнення РФ у Харківській області було пошкоджено понад 700 об'єктів електропостачання та понад 8 тис. км електромереж.

Наразі приоритетом є децентралізація енергетичної та теплової інфраструктури. За інформацією голови ХОВА, завдяки співпраці з міжнародними партнерами, регіон очікує отримати 5 газотурбінних установок загальною потужністю близько 100 МВт для одного з енергогенеруючих підприємств.

Для повного забезпечення потреб області необхідно встановити 133 когенераційні установки та 75 модульних газових котелень. За даними Синєгубова, із резервного фонду держбюджету для відновлення Харківської області виділили 2,5 млрд грн.