Село Заводи неподалік Ізюма зруйновано на 90%, там немає газу і водопостачання. Про те, як мешканці села готуються до зими, пише “Суспільне”.

Заводи знаходяться у 20 км на захід від Ізюму. У квітні 2022 року село окупували війська РФ, до цього на його території точилися бої. ЗСУ звільнили Заводи у вересні 2022-го. До війни у сели було 300 мешканців. Зараз залишилось 50 людей.

У селі є проблема з опаленням. Представниця старостинського округу Валерія Меркулова розповіла, що у 2023 році дров не вистачало, і доводилося топити ящиками від російських боєприпасів. У селі є електрика, але немає води та газу. Воду привозять, а газові мережі не можуть відновити через щільне замінування.

Жителька села пенсіонерка Ніна Нерезенко розказала, що разом із чоловіком тимчасово виїжджали з села.

"У Тернопільській області ми були два місяці. Не витримали, хотілося ближче додому. Ми були в Дніпрі, в Новомоськовську. Знайшли там роботу, заробляли, щоб можна було щось купити. Шкода було, кинули двох свиней, кури були китайські лахматі - я їх тільки купила. Вони з рук їли. Коти у мене, дві собаки були", - згадує жителька Заводів.

У пенсіонерка є хобі: вона вишиває нитками та бісером картини й рушники. Каже, що таке заняття допомагало їй впоратися з тугою за домівкою.

Потім жінка з чоловіком вирішили повернутися. Вони радіють, що вціліла піч у хаті. До війни користувалися газом, але газові мережі були пошкоджені обстрілами.

Жінка подала заявку на грошову допомогу у розмірі 21 тис. грн. За ці кошти планує придбати пелети або дрова. Каже, що збирати дрова у лісі небезпечно, бо там є міни. 

В іншому будинку живуть Володимир Рижков та Надія Бондаренко. Зараз в селі це єдина сім’я з дитиною: у листопаді 2023 року у подружжя народився син. Володимир та Надія виїжджати з села не хочуть: вони відбудовують побиту обстрілами хату, облаштовують господарство. Чоловік каже, що запасу паливних брекетів вистачить на всю зиму. 

"У нас ще нічого, а у сусідів взагалі два влучання таких було, що від хати нічого не лишилося. Все село згоріло. Скільки у нас хат залишилося? 19 чи 20. Нам шифер дали, дошки. Перекриємо шифером, стелю зробимо, стіни побілимо, пофарбуємо", - каже Володимир.

Валерія Меркулова повідомила, що в селі знищені майже всі будинки та інфраструктура. Людям, які залишаються, надають гуманітарну допомогу. Жителі села заготовляють дрова на зиму та ремонтують побиті хати. 

Фото: Суспільне Харків/Лариса Говина