Люди відмовляються від замовлень через "ДроваЄ", бо не можуть вивезти дрова. Про це "Суспільному Харків" розповів головний лісничий Чугуєво-Бабчанського лісгоспу Олександр Бердник.

За його словами, один із лісгоспів області через сервіс отримав 53 замовлення, але 43 з них довелося скасувати. Справа в тому, що лісгоспи заготовляють та продають деревину, але не доставляють її.

"Люди, коли купують у сервісі "ДроваЄ", думають, що вони замовили і їм усі додому привезуть. Такого, на жаль, немає. Замовлення були з Харкова. Коли людина дізнається, що треба їхати щонайменше 50 км, ще й техніку шукати, відмовляється", - розповів Олександр Бердник.

Щоб замовити дрова, можна звернутися до лісгоспу. При цьому покупець повинен розуміти, що буде самовивіз: він має знайти техніку, найняти вантажників. А тих, хто надає такі послуги, зараз мало.

Зараз лісгосп відвантажує вдвічі більше деревини, ніж минулої осені. З огляду на те, що ситуація - складна: майже п'ята частина лісгоспу, це 4 тис. гектарів, перебувала на окупованій території, розповів лісничий. А інші ліси постійно обстрілювалися, також там можуть бути міни. Були й масштабні пожежі через війну.

"Звертаються люди, в яких пічне опалювання, й ті, які вирішили перестрахуватися. Тобто поставили якісь печі, буржуйки. По теплоефективності найкращі дрова листяних порід, а не хвойних. Вони швидше наганяють температуру. Але у нас є і соснові дрова, з листяних - це дуб, клен, ясен. Люди питають дубові", - розповідає лісничий.

За його словами, за рік ціна на деревину зросла приблизно на 10%, але це не пов'язано із війною. Наприклад, дрова листяних порід коштують 1035 грн за кубометр, хвойні - дешевші.

Державний магазин "ДроваЄ" розпочав свою роботу у жовтні. Тут одна людина може купити там до 15 кубометрів дров на опалювальний сезон. На стареті раюоти в сервісі зазначили, що на дрова - ажіотаж, тому час очікування після оформлення замовлення може бути тривалим.

Кабмін ухвалив напередодні холодів безкоштовно забезпечити дровами мешканців Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської та Чернігівської областей. На це з держбюджету планувалося виділити 562,5 млн. грн.

Детальна інструкція, як мешканцям Харківської області безкоштовно отримати дрова - тут.

Просто піти в ліс, нарубати або назбирати дрова не можна, для цього потрібен спеціальний дозвіл. Полтавці, які вирубували ліс у Харківській області, його не мали. За інформацією поліції, під час воєнного стану 29 та 36-річні жителі Полтавської області незаконно вирубували дерева на території Валківської громади. Своїми діями правопорушники завдали державі матеріальних збитків на суму понад 194 тис. гривень. Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 246 (незаконне порубування або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України. За скоєння злочину полтавцям загрожує від 5 до 7 років позбавлення волі.