У смт Прудянка Дергачівської громади запрацювала мобільна амбулаторія, пише "Суспільне".

Прудянка розташована на півночі від Харкова за 10 км від україно-російського кордону. До війни тут проживали 1,8 тис. осіб.

Амбулаторію створили благодійники. Це єдиний соціальний об'єкт, який почав працювати тут за рік після звільнення громади.

Будівля місцевої амбулаторії була пошкоджена обстрілами 2022 року. За словами директорки Дергачівського центру первинної медичної допомоги Марії Хвисюк, до війни лікарі амбулаторії обслуговували понад 3 тисячі пацієнтів.

Навіть коли почалося повномасштабне вторгнення, амбулаторія продовжувала працювати до кінця квітня 2022 року.

Але зараз у стаціонарній амбулаторії проводити прийом неможливо. Її потрібно повністю відновлювати.

Протягом місяця сімейні лікарі приїжджають до Прудянки і приймають пацієнтів у мобільній амбулаторії. Сімейний лікар Володимир Панченко розповів, що з початку війни зросла захворюваність на цукровий діабет, страждає нервова система, є проблеми з серцем, підвищеним артеріальним тиском.

Також у Прудянці зруйновані сільський клуб, старостат, школа і садок. Відновлювати їх ще не починали, каже начальник Дергачівської місцевої військової адміністрації В'ячеслав Задоренко.

Чиновник каже, що Прудянка перебуває в зоні ризику. За державні кошти масштабного відновлення поки що не передбачається. Але місцева влада розробляє проєктно-технічну документацію, сподівається, що 2024 року село внесуть до зони можливого відновлення.

Амбулаторія в Прудянці після обстрілу