У селі Хроли Харківського району зафіксовано масовий мор риби у річці Студенок. Про це повідомили у прокуратурі.

За інформацією старости Хролів Тетяни Жукової, замор риби почався у суботу, 3 серпня. Імовірною ричиною екологічної катастрофи став прорив каналізаційного колектора у Харкові, пише "Суспільне". Замість ремонту пошкодженого колектора його вміст був перенаправлений у зливні стоки, внаслідок чого каналізаційні води потрапили до місцевих ставків.

Наслідки цієї аварії виявилися катастрофічними. За три дні у селі виловили майже 10 тисяч мертвих карасів та коропів. Збитки від зараження річки оцінюються у майже 3,9 мільйона гривень.

Слідчі поліції спільно з представниками екологічної інспекції провели огляд місця події. Для встановлення причин загибелі риби були відібрані проби води та вилучено зразки загиблої риби. Їх направлено на лабораторні дослідження. Після отримання результатів - буде призначено відповідні судові експертизи для встановлення всіх обставин інциденту.

Правоохоронними органами внесено відомості до ЄРДР за фактом порушення правил охорони вод, що призвело до забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля (ч. 1 ст. 242 КК України). За цією статтею порушникам загрожує штраф від 17 000 грн до 85 000 грн. Альтернативними або додатковими санкціями можуть бути:

  • позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років;
  • обмеження волі на строк до п'яти років

Конкретне покарання визначається судом з урахуванням усіх обставин справи.