Агент ФСБ отримав 5 років в'язниці за коригування ракетних ударів по Харківщині. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Російським інформатором виявився колишній строковик однієї з військових частин ЗСУ, який напередодні звільнення в запас пішов на співпрацю з ФСБ.

За його наводками РФ планувала вдарити по цивільній інфраструктурі одного з прифронтових міст Харківщини. Після цього зловмисник планував перетнути лінію зіткнення і потрапити до "філії" ФСБ на тимчасово окупованій частині Луганської області.

До цього кроку його підштовхнули батьки, які також проживають на тимчасово окупованій території сходу України та перебувають у полі зору російської спецслужби.

Через них окупанти домовилися зі строковиком і запропонували йому план подальшої втечі після демобілізації. Для комунікації використовувалися анонімні чати в месенджері. Зрадник пересилав необхідні геолокації ворогові у вигляді міток на Google-картах.

Інформатора затримали поблизу лінії зіткнення на Куп'янському напрямку у квітні цього року, коли він намагався приховано вийти на позиції окупантів.

Суд визнав його винним за ч. 2 ст. 114-2 КК України - несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану. Його засуджено на 5 років.