У Харкові з продажу вилучають небезпечну рибу – тунця, у якому виявили алерген. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.
У тунці, який експортувався з Іспанії (експортер: Frime S.A.U., Spain) було виявлено гістамін. Він може викликати сильну алергічну реакцію. Риба - дуже корисний продукт, у якому є білки, вітаміни, мінеральні солі та поліненасичені жирні кислоти. Але водночас риба входить до топ-14 найсильніших харчових алергенів. Якщо рибу не зберігати у належних умовах, у ній утворюються продукти розкладання: органічні кислоти, альдегіди, кетони, спирти, сульфіди та біогенні аміни – інакше гістаміни. Як
Гістамін може діяти як нейромедіатор та судинорозширювальний засіб, викликаючи:
- головну біль,
- гіпотонію,
- серцебиття,
- напади астми,
- набряки,
- проблеми при ковтанні,
- блювання,
- діарею.
Також дія гістаміну може спричинити бронхоспазм, дихальний дистрес та шок як наслідок розширення судин.
"У разі виявлення зазначеного вантажу у зверненні оператори ринку зобов'язані звернутися до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області, на території яких зареєстровано потужність, або безпосередньо до Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області: gudpss@kh-consumer.gov.ua", - зазначають в управлінні.
Харків'янам варто бути уважнішими також з італійськими сосисками та сиром. На полиці магазинів могли потрапити ці продукти, у яких знайшли бактерії, які стали причиною лістериозу.