У Харківській області росіяни знущалися над українськими військовополоненими. Про це повідомили у прокуратурі.

Моніторячи соціальні мережі, прокурори виявили відеозапис, на якому зафіксовано факти жорстокого поводження окупантів з українськими військовополоненими на Харківському напрямку.

На відео російські військові завдають тілесних ушкоджень українцям, а також імітують розстріл - стріляють з автомату біля голови одного з полонених. Окрім фізичного насильства, окупанти застосовували до українських захисників психологічний тиск, примушуючи їх співати гімн СРСР.

Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

Наразі тривають роботи зі встановлення осіб постраждалих українських військових і причетних до знущань росіян.

Восени 2023 року ООН представила доповідь, у якій вказала, що спостерігачі за дотриманням прав людини фіксували численні випадки катувань, жорстокого поводження, а також нелюдських і принижуючих гідність дій з боку росіян щодо цивільних осіб та військовополонених.

Було зафіксовано жорстокі побиття, застосування електричного струму, імітації розстрілів, сексуальне насильство та приниження людської гідності. Людей утримували в жахливих умовах, зокрема, у переповнених камерах без належного харчування, медичної допомоги, санітарії та зв'язку із зовнішнім світом. У доповіді також йшлося про те, що Росія відмовляється надати доступ спостерігачам ООН з прав людини.

Знущання над військовополоненими практикувалися російськими військами і в минулих конфліктах, наприклад, у Чечні та Сирії.