На Харківщині дівчина отруїлася грибами. Випадок отруєння 1 листопада зафіксовано у Харківському лабцентрі.

Постраждала – 16-річна мешканка Лозівського району. Вона вживала в їжу смажені дикорослі гриби рядів.

На третю добу у дівчини виявилися симптоми отруєння: загальна слабкість, пекучий біль у руках та ногах. Лише на четверту добу після виникнення перших симптомів постраждала звернулася за медичною допомогою та була госпіталізована у стані середньої тяжкості до Обласної дитячої клінічної лікарні №1.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, у вересні 2022 року в Україні зареєстровано 24 випадки отруєння дикорослими грибами. Постраждали 13 дорослих та 11 дітей, з них дві дитини померли. Найчастіше причиною отруєння було вживання страв та консервації з пластинчастими грибами: рядівка, опеньки, сироїжки, дикорослі печериці та гливи.

Відвідування лісів та лісосмуг на територіях, близьких до зон бойових дій, заборонено. У лісах можуть знаходитися міни або боєприпаси, що не розірвалися. Але деяких грибників це не зупиняє. Крім мін та снарядів, любителів грибів чекають інші неприємності.

Фахівці склали низку рекомендацій, які дозволять уникнути отруєння грибами:

  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • збирайте тільки добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву відразу викиньте гриб - не залишайте його поряд з іншими грибами;
  • не беріть занадто молоді гриби – їх легко переплутати з отруйними;
  • не беріть перестиглі, червиві чи зіпсовані гриби – вони накопичують шкідливі продукти життєдіяльності;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби у посушливу погоду, тому що в цей час гриб пересихає – віддає воду та збільшує концентрацію токсинів;
  • не їште сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби – усі сумнівні гриби потрібно викинути;
  • готуйте гриби якнайшвидше, не пізніше 24 годин після збору;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Щоб уникнути отруєнь та страшних наслідків для здоров'я та життя, краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх штучно вирощеними грибами, які продають у магазинах.

Страви, навіть із їстівних дикорослих грибів, не можна давати дітям віком до 12 років. Також не рекомендується вживати гриби вагітним, які годують грудьми та людям похилого віку.

Ознаки отруєння можуть виникнути як протягом години після вживання грибів, так і через кілька днів: нудота, блювання, біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги) ), марення, поява галюцинацій. При перших симптомах слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Якщо медична допомога з певних причин не може бути надана негайно, промийте шлунок простою водою, прийміть сорбент, дотримуйтесь постільного режиму, пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс і вивести токсини. Категорично заборонено вживати алкогольні напої чи будь-яку їжу – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Поліпшення стану після самостійних реабілітаційних заходів у жодному разі не є підставою для відмови від кваліфікованої медичної допомоги. За першої ж нагоди слід звернутися до лікаря.