Обласну дегустаційну комісію створять у Харківській області. Про це 31 травня повідомили "SQ" у ДП "Харківстандартметрологія" (ХСМ). Рішення було прийнято 28 травня на засіданні Харківської обласної комісії з питань якості, під час якого було розглянуто питання впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах області.

Як повідомили в ХСМ, скарги споживачів і результати перевірок органів контролю свідчать про те, що споживчий ринок області недостатньо захищений від неякісної та небезпечної харчової продукції. у 2009 р. інспектори держнагляду за якістю продукції ХСМ перевірили продукції на 30 млн. 773 тис.грн. Вартість продукції, яка не відповідала вимогам нормативної документації, склала 14 млн. 235 тис.грн. Була виявлена несмачна продукція, а також  така, що містить дуже багато нітриту натрію та токсичних елементів і мікроелементів. Робота дегустаційної комісії буде сприяти підвищенню якості харчової продукції. Такі комісії створені і діють практично в усіх регіонах України.

Довідка "SQ". За інформацією ХСМ, дегустаційна комісія формується з компетентних фахівців у галузі харчової промисловості, представників облдержадміністрації, органів контролю і громадських організацій. Комісія проводить органолептичну оцінку зразків продукції, яка планується до виробництва і реалізації на споживчому ринку області, перевіряє наявність нормативних, технологічних документів, рецептур на продукцію і відповідність продукції встановленим вимогам, видає відповідний акт (протокол) суб'єктам підприємницької діяльності. На підставі результатів дегустації комісія надає виробнику рішення про можливість виробництва продукції, рекомендації щодо поліпшення її якості та удосконалення технології виробництва.