Сегодня, 4 серпня, у світі відзначається день народження шампанського.

Справка "SQ". 4 серпня 1668 р. французький монах-бенедиктинець П'єр Періньон представив новий напій - ігристе вино, яке стало прабатьком сучасного шампанського. Будучи економом при абатстві Отвільер, розташованому в самому центрі Шампані, П'єр Періньон завідував їстівними запасами і погребом, а на дозвіллі займався експериментами з виробництва різних вин.

П'єр Періньон не тільки першим виготовив шампанське, але й запропонував замість звичайної в той час пробки з промасленої палиці використовувати пробкову, що робиться й донині. Хоча винахід шампанського датовано 4 серпня 1668, опис технології його виготовлення було опубліковано лише на початку XVIII в. абатом Федіна, каноніком Реймського собору. У 1728 р. почалася торгівля шампанським, а через рік була заснована перша фірма-виробник шампанських вин "Рюінар".

До кінця XIX в. шампанське завоювало популярність у всьому світі, і багато країн стали самі освоювати його виробництво. Однак французькі винороби наполягають, що назва "шампанське" може вживатися лише стосовно напоїв, виготовлених за класичною шампанською технологією з винограду, вирощеного в історичній області Шампань. Решта напоїв, що відносяться до тієї ж групи, французи пропонують називати "ігристими" і "виготовленими за шампанською технологією".