79% українців найважливішими для держави вважають економічні проблеми. 50% громадян незадоволені тим, як уряд і президент України вирішують ці проблеми. Про це свідчать результати опитування, проведеного дослідницьким інститутом "IFAK Ukrainе" на замовлення української редакції "Deutshce Welle".

Майже за рік після приходу до влади президента більшість українців негативно оцінюють його досягнення у вирішенні нагальних проблем країни. Найважливішими проблемами країни респонденти вважають економічні проблеми, корупцію (55%), а також свавілля чиновників і міліції (34%) (респонденти могли вибирати декілька варіантів відповіді). За всіма трьома пунктами В.Янукович отримав низькі оцінки. Тільки 10% опитаних оцінюють його успіхи у вирішенні перерахованих проблем як "в цілому добрі". Найгірше оцінюють показник В.Януковича в боротьбі зі свавіллям чиновників і міліції. Половина опитаних вважають його роботу в цьому напрямку "в цілому поганою". Активність В.Януковича, спрямовану на вирішення економічних проблем, 48% українців оцінили як незадовільну.

Позитивні відгуки президент України отримав за поліпшення до тих пір напружених відносин з іншими країнами. 37% опитаних вважають зовнішню політику "в цілому доброю", 16% - "загалом поганою". Позитивні відповіді переважають на питання про боротьбу президента з тероризмом в Україні ("у цілому добре" - 38%; "в цілому погано" - 17%). 28% опитаних поставили В.Януковичу хорошу оцінку за роботу, пов'язану зі свободою слова і преси, 20% - незадоволені його роботою в цьому напрямку, 52% респондентів не захотіли або не змогли дати чітку відповідь на це питання.

15% респондентів вважають зусилля, яких докладає президент у боротьбі з недотриманням прав людини, достатніми, 34% незадоволені його роботою в цьому напрямку. Також 15% опитаних позитивно оцінюють його успіхи в розвитку демократії в Україні, 29% - дають негативну оцінку. Щодо боротьби зі злочинністю, 13% українців оцінили роботу президента як "в цілому добру", незадовільною її вважають 38% опитаних.

Довідка "SQ". Опитування проводилося методом репрезентативної вибірки. Опитано 1 тис. осіб з 35 населених пунктів.