Запеклі бої між прихильниками та противниками лідера Лівії Муаммара Каддафі розгорнулися вранці 22 серпня в районі резиденції М.Каддафі в столиці країни Тріполі. Одночасно тривають активні бойові дії в південній частині міста, передає "Кореспондент.net".

За даними ЗМІ, один із представників повстанців у інтерв'ю арабському супутниковому телеканалу "Аль-Джазіра" визнав, що урядові сили контролюють приблизно п'яту частину міста. Раніше повідомлялося, що повстанці контролюють весь Тріполі, за винятком урядового кварталу Баб аль-Азізія і більшість захисників лівійської столиці вже склали свою зброю. Командувач підрозділами, що захищали Тріполі, сам відкрив повстанцям всі шляхи й наказав не чинити опір.


 

Довідка "SQ". Повстанці почали свій наступ на Тріполі ввечері 20 серпня. Сили опозиції штурмували місто як із заходу, так і зі сходу, частина їхніх сил прибула морем. В ході боїв за місто було вбито близько 1 тис. 300 чол.

Після початку наступу уряд М.Каддафі заявив про готовність негайно розпочати переговори і закликав до припинення атак повстанців. Зі свого боку опозиціонери заявили, що повстанці припинять бойові дії, якщо М.Каддафі оголосить про відставку.

Раніше ЗМІ повідомили, що син Каддафі Мохаммед, який не займався політичною діяльністю, здався повстанцям, а інший син - Сейф аль-Іслам, що вважався наступником полковника, був захоплений повстанцями.

Останні події в Лівії прокоментував президент США Барак Обама. Він заявив, що режим М.Каддафі демонструє ознаки колапсу, а також закликав полковника залишити владу, щоб уникнути подальшого кровопролиття.