Податкові служби Харківської області у січні працюватимуть без вихідних на час реєстрації підприємців, які побажали працювати за системою єдиного податку. Про цьому 7 грудня на семінарі, присвяченому новим правилам роботи на єдиному податку, повідомив начальник управління оподаткування прибутків фізичних осіб Державної податкової адміністрації в Харківській області Гліб Мілютін.

За його словами, з 1 до 25 січня 2012 р. буде проведена перереєстрація підприємців, що працюють або побажали працювати на єдиному податку. Для цього бізнесменам потрібно заповнити і здати до податкових органів заяви спеціального зразка (їх форму до січня має затвердити Мінфін). З проектом форми заяви можна ознайомитися на сайті Державної податкової служби України (http://www.sta.gov.ua). "Як тільки стане відома затверджена форма заяви, податкова служба доведе це до відома підприємців, зокрема, через ЗМІ. Оскільки підприємців багато, а термін оформлення заяв обмежений, податківці будуть працювати без вихідних та з подовженим робочим днем" - повідомив Г.Мілютін .

Відповідаючи на запитання підприємців щодо ажіотажу, який утворився в реєстраційній палаті, Г.Мілютін зазначив, що ажіотаж не має реальних підстав, оскільки йти за виписками з реєстру фізосіб поки що не потрібно (цю виписку дають у реєстраційній палаті - "SQ"). Справа у тому, що з 1 січня 2012 р. можуть змінитися деякі дані, які потрібно вносити до виписки. "Тому податкова зараз тісно співпрацює з реєстраційною палатою та обговорює механізм спільної роботи, щоб усі підприємці змогли отримати необхідні документи і оформити роботу за єдиним податком", - заявив Г.Мілютін. Також він повідомив, що перелік документів, які повинні додаватися до заяви на оформлення єдиного податку, повністю зазначений у законі від 4 листопада, і жодних додаткових документів здавати не потрібно.

За словами Г.Мілютіна, навіть ще не затверджена форма Книги обліку прибутків підприємців, які входять до першої, другої і третьої групи (не є платниками ПДВ). Цю форму також повинен розробити і затвердити Мінфін.

Довідка "SQ". Семінар був організований Харківським обласним Фондом підтримки підприємців. У ньому брали участь близько 200 підприємців з Харкова й області, а також представники податкової служби.

Верховна Рада 4 листопада 2011 р. прийняла закон (№ 4014-17), яким вноситься низка змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо спрощеної системи оподаткування. Законом, зокрема, відмінено п.п. 139.1.12 Податкового кодексу, що містить заборону на включення до витрат платника податку на прибуток вартості товарів, робіт і послуг, отриманих від єдиноподатників-фізосіб.

Дія закону почнеться з 1 січня 2012 р. Зараз фізичні та юридичні особи, які працюють на єдиному податку, дотримуються норм указу президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (від 03.07.1998 р. № 727), зі змінами та доповненнями.