Росіянин і колаборант катували учасника АТО під час окупації частини Харківської області. Про це повідомили в прокуратурі.

Один з обвинувачених - поліцейський 2-го відділення 2-го взводу 2-ї роти ОМОН "Зірянін" управління Росгвардії республіки Комі. Цей підрозділ брав участь у захопленні Куп'янського району.

Російський поліцейський познайомився з проросійськи налаштованим жителем Куп'янського району - другим обвинуваченим. Місцевий мешканець добровільно погодився надавати інформацію про проукраїнськи налаштованих жителів району.

За даними слідства, наприкінці березня 2022 року обидва фігуранти разом з іншими росіянами увірвалися в будинок у селі Гряниківка Куп'янського району, де проживав колишній учасник АТО зі своєю дружиною.

Росгвардієць побив господаря прикладом автомата по голові і погрожував розстріляти його і дружину, якщо вони чинитимуть опір.

Поки росіянин бив потерпілого, житель Куп'янського району зірвав із шиї чоловіка золотий ланцюг і привласнив його.

Потім зловмисники наділи на голову потерпілому мішок і відвезли його в підвал готелю в селі Грушівка. Там вони били потерпілого дерев'яною палицею, гумовим поліцейським кийком і металевою трубою.

Потерпілого замкнули в катівні, морили голодом, не давали питної води та позбавили можливості ходити до вбиральні. Чоловіка піддавали постійним фізичним і психологічним знущанням. Перед проведенням незаконних допитів зловмисники роздягали потерпілого до спідньої білизни та зв'язували. Від потерпілого вимагали зізнатися у співпраці із ЗСУ та здати місця дислокації українських військових. Жодної відповіді від затриманого зловмисники не отримали. Після тортур вони відпустили чоловіка.

Обвинувачених судитимуть заочно в Червонозаводському районному суді Харкова. Вони перебувають у розшуку. Їм загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.