Харківський учений Сергій Авраменко
Авраменко - доктор сільськогосподарських наук, головний науковий співробітник в Інституті рослинництва ім. Юр'єва. Він вирощує в Харківській області маракуйю.
Цього року, повідомив учений, урожай вищий, ніж минулого.
"З кожним роком виходить все краще. Вчуся на своїх помилках, вивчаю досвід інших людей. Цього року врожай маракуї (passiflora incarnata) дещо вищий, ніж у попередні роки. Але стиглість не повна. Плоди потребують дозрівання", - повідомив Авраменко.
Маракуйя - тропічний фрукт. Батьківщина маракуї - Бразилія. Сьогодні фрукт вирощують також у Південно-Східній Азії (особливо Таїланді), Південній Африці, Австралії, на Гавайських островах. Плоди маракуї вживають у свіжому вигляді - зазвичай розрізають навпіл і їдять м'якоть ложечкою. Із плодів роблять соки, джеми. Маракуйю застосовують у кондитерських виробах, додають у йогурти та морозиво.