У Харківській області поширюється дизентерія. У місцевому лабцентрі повідомили, що за перші шість місяців 2023 року в регіоні захворюваність зросла на 82%.

Фахівці Держпродспоживслужби перевіряють місця тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у Харківському районі, проводять роз'яснювальні бесіди, нагадують про необхідність профілактики гострих кишкових інфекцій.  

Дизентерія - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Вражає товсту кишку, супроводжується лихоманкою, діареєю з домішками слизу, крові та гною. Найбільш уразливі діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від хворої людини, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Для профілактики важливо дотримуватися таких правил:

  • ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити і тримати в чистоті всі кухонні поверхні та прилади, які використовуються для приготування їжі;
  • перед вживанням овочів, зелені, фруктів і ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково обдати окропом;
  • для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не ковтати воду під час купання;
  • під час купівлі продуктів звертати увагу на терміни та умови їхнього зберігання;
  • не купувати продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • м'ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
  • захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.