У Харківській області поширюється дизентерія. У місцевому лабцентрі повідомили, що за перші шість місяців 2023 року в регіоні захворюваність зросла на 82%.
Фахівці Держпродспоживслужби
Дизентерія - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Вражає товсту кишку, супроводжується лихоманкою, діареєю з домішками слизу, крові та гною. Найбільш уразливі діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.
Збудник, як правило, передається від хворої людини, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.
Для профілактики важливо дотримуватися таких правил:
- ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити і тримати в чистоті всі кухонні поверхні та прилади, які використовуються для приготування їжі;
- перед вживанням овочів, зелені, фруктів і ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково обдати окропом;
- для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не ковтати воду під час купання;
- під час купівлі продуктів звертати увагу на терміни та умови їхнього зберігання;
- не купувати продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- м'ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
- захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.