Натуральні гелеві барвники широко використовуються в кулінарії для забарвлення різних продуктів. Особливо популярні в кондитерському мистецтві. Вони мають густу консистенцію, що нагадує гель. Завдяки високій концентрації, достатньо навіть невеликої кількості, щоб надати сировині насиченого та яскравого кольору. Густа консистенція дозволяє краще контролювати процес забарвлення, порівняно з рідкими барвниками, та не менш важливо те, що гелі не змінюють консистенцію продукту, в який додаються.
Кілька крапель пігменту достатньо, щоб надати інтенсивного забарвлення великій кількості сировини. Це створює додаткову економію. Гелевий барвник успішно застосовується для забарвлення:
- тіста;
- крему;
- глазурі;
- мастики;
- марципану;
- желе тощо.
Він придатний для декоративних робіт, таких як малювання на тортах, капкейках та інших кондитерських виробах. Пігмент гарно поєднується з різними інгредієнтами, такими як цукрова паста, білковий крем, збиті вершки. Барвник не розшаровується й не створює плям на поверхні продукту.
Переваги гелевих барвників:
- Яскравість кольорів – забезпечують чисті, насичені відтінки навіть у разі додавання лише незначної кількості.
- Зручність у використанні – легко дозуються дякуючи своїй густій консистенції, що запобігає випадковому передозуванню.
- Стійкість кольору – зберігають забарвлення навіть після випікання або охолодження.
- Універсальність – підходять для різноманітних кулінарних завдань і різних типів продуктів.
Використання гелевих барвників
Їх успішно додають в сировину, та найчастіше саме до мастики, яку потім ретельно вимішують, щоб отримати бажане забарвлення. Кулінари фарбують креми та глазур. Для досягнення однорідності вводять гель поступово й добре перемішують. Додають гелеві барвники й до тіста, щоб створити кольорові коржі чи фігури. А якщо їх розчинити в невеликій кількості води, то можна розфарбувати кондитерські вироби.
Поради з використання гелевих харчових барвників
Почати варто з дозування. Ці речовини дуже концентровані, тому слід розпочинати з невеликої кількості й поступово її збільшувати, доки не вдасться отримати бажаний колір. Щоб рівномірно розподілити їх по масі, треба ретельно перемішувати сировину. Це особливо важливо для густих сумішей, таких як тісто чи крем. В процесі можна використовувати лопатки, міксери або вінчики.
Змішування кількох різних барвників дозволить отримати інші кольори та відтінки, наприклад, щоб отримати фіолетовий, слід змішати синій та червоний гель. Записуйте пропорції, щоб у майбутньому легко відтворити потрібний відтінок. Для отримання градієнтного забарвлення, поступово додавайте барвник в масу, розподіляючи його нерівномірно. Для мармурового ефекту – додайте пігмент в сировину й легкими рухами перемішайте його, створюючи візерунки.
Не бійтеся експериментувати з різними техніками нанесення. Використовуйте пензлики, аерографи, спреї для створення унікальних ефектів. Відвідування майстер-класів та перегляд онлайн-уроків дозволить вивчити нові техніки та отримати оригінальні ідеї. Замовляйте гелеві барвники для власного виробництва на yerocolors.com та сміливо експериментуйте!
Барвники в поєднанні з різними продуктами
Для забарвлення випічки гель додають безпосередньо в тісто. Додають його і в крем, який добре перемішують, щоб уникнути плям. Щоб забарвити напій, рекомендується розвести пігмент у невеликій кількості рідини й лише потім додати в загальну ємність з напоєм. Завважте, що пігмент може пофарбувати руки чи робочі поверхні, тому бажано працювати в рукавичках та використовувати захисні плівки.
Як зберігати гелеві барвники? В герметичних контейнерах, щоб вони не висихали й не втрачали своїх властивостей. Тримайте їх у прохолодному, темному місці, щоб уникнути впливу прямих сонячних променів.
Гелеві харчові барвники відкривають величезні можливості для творчості в кулінарії. Трохи практики та фантазії і, ви зможете ефективно використовувати їх для створення красивих і смачних страв. Починайте з малого: замовляйте барвник в YERO COLORS, ретельно розмішуйте, експериментуйте з кольорами та техніками, щоб досягти чудових результатів.