Майже кожен з нас хоча б іноді не відмовляє собі у задоволенні поласувати смачною ковбаскою. Це може бути ніжна варена, пікантна сиров’ялена, або класична печінкова. Але найчастіше все ж таки перевага віддається добре знайомій з дитинства копченій ковбасі, кількість різновидів якої здатна вразити найдосвідченішого гурмана. Щоб правильно обирати копчені ковбаси, слід знати, якими вони можуть бути і як знайти дійсно якісний продукт.
Види харчового продукту
Копчена ковбаса – дуже велика категорія, до якої входить багато підвидів, і кожен з них має своїх шанувальників.
- Варено-копчена ковбаса – особливість цього продукту полягає в рецептурі його приготування. Подрібнену сировину солять на 2-3 доби, потім до неї додають спеції, закладають в оболонку, коптять, відварюють і знову коптять. Завдяки великій кількості спецій, варено-копчені ковбаси мають виразніший смак.
- Напівкопчена – така ковбаса теж має свої особливості. На відміну від інших видів, напівкопчену спочатку жарять, потім варять і тільки потім коптять. Щоб видалити зайву вологу, майже готову до споживання ковбасу трохи підсушують.
- Сирокопчена – технологія приготування цієї ковбаси стає зрозумілою з її назви. Дійсно ковбаси, що належать до цієї категорії, не піддають термічній обробці. Їх коптять у сирому вигляді після ферментування, яке триває біля місяця.
Шанувальники, які вирішили купити ковбасу майже всіх перелічених категорій мають бути готовими до того, що до їх складу входить значна кількість сала. Воно може бути ретельно подрібненим («Салямі»), або додаватися до м’яса досить великими шматочками («Бандерівська»). Не містить сала ковбаса «Дрогобицька» та деякі інші варено-копчені вироби.
На що звернути увагу при виборі ковбаси?
Іноді можна почути думки про те, що копчена ковбаса шкідлива для здоров’я. Насправді це відповідає істині тільки частково. Як і будь-який м’ясний виріб, вона шкодить у разі надмірного споживання. Якщо ж з’їдати не більше 50 гр., якісна ковбаса може бути навіть корисною. Щоб обрати якісний продукт, слід додержуватись кількох правил.
- Читайте етикетку – чим менша кількість інгредієнтів входить до складу виробу, тим кориснішим він буде. Ну й, звісно, ковбаса має складатися з м’яса, адже за умови додавання рослинних наповнювачів вона перетворюється на м’ясомісткий продукт.
- Довіряйте очам і носу. Запах якісної ковбаси має бути приємним. В букеті ароматів якісної ковбаси не повинно біти різких запахів спецій. Навіть запах копчення буде легким та натуральним. Обов’язково погляньте на зріз. Оцінювати слід консистенцію та колір. Якісна ковбаса буде щільною, а сало, що входить до її складу білим.
Ні в якому разі не можна купувати ковбасу в липкій оболонці. Такий наліт свідчить про те, що продукт вже почав псуватися. І останнє – важливо пам’ятати, що якісна ковбаса не може бути занадто дешевою. За орієнтир можна брати вартість м’яса, до якої слід додати витрати виробника на інші інгредієнти та процес приготування. Звернутися за якісним продуктом можна до ТМ «Рибак», ковбаса якої добре відома справжнім гурманам України.