Ножі сьогодні існують на багатьох кухнях. Але час від часу леза тупляться. Тоді на допомогу прийде точило для ножів завдяки якому кухонний аксесуар буде завжди вправно виконувати власну місію.

Чому воно потрібно

Заточка ножів власноруч справа досить складна. Багато господарів використовують для цього звичайні точильні камені. Проте на вдосконалення майстерності може знадобиться багато часу. Зокрема треба вгадати з кутом, проміжком часу та іншими параметрами. До того ж зараз на ринку є різноманіття ножів. Вони відрізняються між собою матеріалом виготовлення леза, його конфігурацією.

Відтак є ризик з часом лише погіршити робочий ніж. Тому треба шукати альтернативи. Вони є у вигляді професійних точилок, які бувають як механічними так і електричними.

На що звернути увагу при виборі

Є різні моделі, які відрізняються між собою розмірами, розташуванням абразивного каменю, кутами за якими краще за все проводити операції. Проте електричне виконання точила мають декілька основних переваг. Серед них:

  • швидкість та зручність експлуатації;
  • відсутня необхідність стежити за кутом заточування;
  • економія власного часу.

Базовим елементом є обертові абразивні ремені. Завдяки їм лезо заточується з обох боків майже за хвилину. Для цього клинок вставляється у спеціальний паз та після цього натискається кнопка управління. Слід зазначити, що електричні точила підходять не тільки для ножів. Їх можна використовувати і для інших предметів. Наприклад це ножиці, мініатюрні пилки, тощо.

Правила догляду

Отже точило будь-якого типу є незамінним помічником на кухні. Але щоб він вправно працював протягом довгого часу треба знати про правила догляду. Вони не такі складні, як здається на перший погляд.

Перш за все важливий елемент – це чищення. Його періодичність може бути вказано в інструкції з експлуатації. Якщо мова йде про електричний варіант то варто розібрати корпус, дістати абразивний ремінь та протерти його з обох боків ганчіркою.

Алмазний та керамічний камені потребують окремого догляду. Адже металева стружка забивається у поверхню абразиву та знижує ефективність його використання. Спочатку робиться розм’якшення бруду а потім його видалення.

На сам кінець слід зазначити наступне. Механічні та електричні варіанти точил бажано зберігати у сухому місті. Абразивні ремні або каміння не будуть зношуватись якщо регулярно чистити їх.