У Харкові та області останніми місяцами зафіксовано близько 40 випадків підпалів автомобілів, що належать українським військовим. Про це в етері нацмарафону повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Він зазначив, що всі злочини розкрито, а палії ідентифіковані. За його словами, росвяни вербують виконавців через телеграм-канали, пропонуючи за підпали від 20 до 40 тисяч гривень. Найчастіше виконавцями стають діти віком від 12 до 18 років.

Керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко зазначив, що підпалювачі - це не ідейні люди, а найбільш вразлива категорія суспільства, яка легко піддається впливу. Підпалюють не лише військові, але й цивільні автомобілі - наприклад, волонтерів, пише "Суспільне". Тимошко підкреслив, що ці дії не впливають на обороноздатність держави, а мають на меті створити видимість безладу в тилу та нібито супротиву діям ЗСУ.

Правоохоронці закликають батьків бути більш уважними до своїх дітей, частіше спілкуватися з ними та обговорювати подібні випадки. Вони порівнюють цю ситуацію з небезпечними інтернет-явищами на кшталт "Синього кита", наголошуючи на необхідності посиленого контролю за активністю дітей в соціальних мережах.